Zoeken
  • ROBIN PEETERS

Geschiedenis gaat met zijn tijd mee

Bijgewerkt: 2 sep 2019
Expeditie Limburg - Geschiedenis gaat met zijn tijd mee

In het najaar van 2018 gaat een nieuw seizoen van de succesvolle TV-serie ‘Expeditie Limburg’ in première. Net zoals in de eerste 2 seizoenen die in 2009 en 2013 op de regionale zender L1 te zien waren, is het (nog steeds) dé serie over geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed van Limburg. Maar het 3e seizoen zal er heel anders uit zien dan de eerste twee. Want geschiedenis gaat met zijn tijd mee.


Expeditie Limburg werd in 2008 bedacht met als doel de Limburgse archeologie op een evocatieve en eigentijdse te presenteren aan het publiek. De productie lag in handen van producent en regisseur Robin Peeters van Mosasaurusfilm en cultuurhistoricus Kris Förster van KF inHeritage.


De combinatie van documentaire delen en kwalitatief hoogwaardige gedramatiseerde reconstructies bleek een gouden greep. Kijkcijferonderzoek wees uit dat Expeditie Limburg in 2009 één van de best bekeken programma’s van L1 was, met in totaal zo’n 455.000 kijkers. Hetzelfde onderzoek wees ook uit dat de gemiddelde leeftijd van de kijker 51 tot 55 jaar was.


Bovenstaande cijfers geven het enorme potentieel aan van Expeditie Limburg om het publiek te enthousiasmeren en informeren over geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed. Maar we leven nu – enkele jaren later - wel in een wereld waarin het medialandschap drastisch is veranderd: het traditionele tv-kijken holt met snelle schreden achteruit, zeker bij de jongere generaties. Men kijkt vooral online, en liefst via social media kanalen als Youtube en Facebook.


Op die omslag wil én moet Expeditie Limburg dan ook inspelen. Het nieuwe seizoen van Expeditie Limburg zal dan ook worden gedistribueerd via de genoemde social media-kanalen; richt zich op een brede doelgroep met de nadruk op jeugd & jongeren; zal bestaan uit korte, dynamische afleveringen van ca. 2-4 minuten, een speelduur die optimaal aansluit bij het kijkgedrag van de gemiddelde social media-gebruiker; wordt niet begrensd door de kaders van een uitzendschema/-seizoen, maar wordt een jaarlijks doorlopende reeks die 24/7 beschikbaar is, en zal tenslotte gehost worden door een jong presentatoren-duo bestaande uit de succesvolle Youtuber Benjamin Peeters en archeologe Donna Dieperink.


Benjamin Peeters is één van de meest geliefde YouTubers van Nederland. Hij belandde in 2017 - na Arjan Lubach en Enzo Knol - op de derde plaats in de top 10 van best bekeken video's (4,6 miljoen views). Een selectie van zijn video's is opgenomen in de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Donna Dieperink is een afgestudeerd archeoloog met onder andere een specialisatie in fysische antropologie. Haar hart gaat uit naar het communiceren van archeologie en geschiedenis naar een breed publiek. Twee zaken die elkaar binnen Expeditie Limburg naadloos aanvullen.


Wat ook gaat veranderen is de geografische scope van de serie. Waar de eerste 2 seizoenen zich volledig op Limburg richtten, zal dat vanaf serie 3 veranderen. Mede door de samenwerking met verschillende partners van buiten de Limburgse provinciegrenzen zijn Mosasaurusfilm en KF inHeritage tot de conclusie gekomen dat de serie een landelijk podium verdient (en uiteindelijk wellicht zelfs internationaal). Grote kans dus dat er over een paar maanden naast Expeditie Limburg ook Expeditie Zuid-Holland, Expeditie Groningen, enzovoorts zullen bestaan. Ondanks deze schaalvergroting blijft de serie onverminderd aandacht houden voor zowel grote verhalen als kleine, lokale schatten.


Momenteel bevindt het nieuwe seizoen zich in de productiefase. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn o.a. de Vikingen bij Asselt (waren ze er nu wel of niet?), een opgraving bij Fort Sanderbout in Sittard (van wie is het stukje schedel dat daar nabij een muntschat is gevonden?), en de reis die een archeologisch object aflegt van vindplaats tot het nieuwe archeologische depot “De Vondst” in Heerlen, om uiteindelijk terecht te komen in bijvoorbeeld het Limburgs Museum.


Expeditie Limburg werkt waar mogelijk samen met partners binnen en buiten Limburg: overheden, musea, archieven en bedrijven. Heeft u een interessant historisch of archeologisch verhaal te vertellen en wilt u partner worden van Expeditie Limburg? Neem dan contact op Mosasaurusfilm (info@mosasaurusfilm.nl).


Co-hosts: archeologe Donna Dieperink en content creator Benjamin Peeters.0 reacties
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Vimeo Icon
  • Grey YouTube Icon

Copyright © 2020 Robin Peeters

robin.peeters@mosasaurusfilm.nl  +31-46-4260577  PO box 314 6199 ZN Maastricht-Airport

Logo website_B3B3B3.png