Zoeken
  • ROBIN PEETERS

PALEOART: The Kennis Brothers

Bijgewerkt op: 11 feb.
PALEOART: The Kennis Brothers is een documentaire (in wording) over de Nederlandse kunstenaars Adrie en Alfons Kennis en hun bijzondere werken: levensechte reconstructies waarbij de menselijke evolutie centraal staat. Maar het is ook het verhaal van twee genetisch identieke broers, die dankzij hun unieke band ver boven zichzelf uitstijgen als kunstenaars.


Vanuit hun landelijk gelegen schuurtje vlakbij de grens met Duitsland werken Adrie en Alfons in opdracht van o.a. National Geographic, de VPRO en het National History Museum in Londen.


Mijn eerste kennismaking met Adrie en Alfons dateert van enkele jaren terug, toen ik aan Dubois – the Quest for the Missing Link werkte, een documentaire over Eugène Dubois (1858-1940), de ontdekker van Homo erectus. Ik kreeg van Adrie en Alfons toestemming om hun levensechte reconstructie van Homo erectus voor mijn film te gebruiken. Omstreeks diezelfde tijd ontstond de wens om een documentaire over de broers en hun kunstwerken te maken. Die wens resulteerde allereerst in een korte museumfilm voor het Moesgård Museum in Denemarken, over de totstandkoming van enkele reconstructies die Adrie en Alfons voor een nieuwe expositie maakten. De museumfilm fungeerde perfect als lakmoesproef voor een lange documentaire.


Op school waren we alleen maar goed in tekenen. Menselijke evolutie was wat ons interesseerde. We maakten kleimodellen of tekenden fossielen en schedels na. Dat doen we nog steeds. Niemand kan ons werk onderscheiden, omdat onze stijlen elkaar aanvullen tot een complex geheel. - Adrie en Alfons Kennis


Gedurende de productie van de Deense museumfilm heb ik de broers beter leren kennen. Maar hoe joviaal en gastvrij ze ook zijn, in hun aanwezigheid voel je je altijd een soort buitenstaander, zo sterk is hun onderlinge band die zich uit in gedrag, stem, denken en doen. Adrie en Alfons schijnen elkaar te complementeren, samen één uniek geheel te vormen. Dat alles wordt versterkt door hun uiterlijke gelijkenissen: het masculien voorkomen, de wilde haardossen, de kolenschoppen van handen – eigenlijk een beetje zoals hun creaties.


De afgelopen jaren heb ik de broers met regelmaat bezocht in hun ateliers, waarbij ik proefopnames c.q. archiefmateriaal mocht maken. Voor 2018 t/m 2021 staan verschillende filmopnames in binnen- en buitenland op de agenda. Naar verwachting komt de film in 2022 gereed. Een verhaal op het snijvlak van ambacht, wetenschap en kunst.


RP

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven